TIPS VOOR VERZORGING

spatie

# 1 Bescherm

Zorg goed voor je slaapzak. Dat betekent dat je de slaapzak alleen moet gebruiken om in te slapen. Gebruik hem bijvoorbeeld niet als een mat om op uit te rusten tijdens het eten van de lunch. Zorg ervoor dat je hem schoon houdt en bewaar hem op de juiste manier.

# 2 Rol uit

Als je de kans hebt: rol je slaapzak op tijd uit voordat je hem gebruikt. Zodra de slaapzak uit de beschermhoes komt zet de vulling uit waardoor deze warme lucht vasthoudt. Hoe langer de slaapzak lucht kan absorberen voordat je erin gaat liggen, hoe beter je deze kan warmhouden. Vermijd natuurlijk scherpe rotsen of randen tijdens het uitrollen zodat er geen beschadigingen kunnen ontstaan.

# 3 Gebruik een voering

Als je kampeert, pas dan op dat je geen vuile kleding draagt in je slaapzak. Het is verleidelijk om snacks te eten of om hele maaltijden te verorberen terwijl je in je slaapzak ligt, maar dan krijg je gegarandeerd vlekken. Je kunt daarvoor in de plaats een voering gebruiken die je makkelijk kunt wassen.

# 4 Berg je extra's op

De meeste slaapzakken hebben aan de binnenkant een zak. Gebruik dit voor kleding, zoals je hoed, sokken of handschoenen. Op deze manier blijven ze warm en droog, ze zijn ook binnen handbereik om je lichaamswarmte te reguleren gedurende de nacht.

# 5 Schud op

Als je 's ochtends uit de slaapzak komt, schud deze goed op voordat je hem inpakt. De isolatie is door het slapen ingedrukt geweest, door het schudden zal de isolatie weer op zijn plek vallen.

# 6 Laat drogen

Als je slaapt, neemt de stof van de slaapzak de damp op die je lichaam tijdens het slapen kwijtraakt. Als je deze niet goed laat drogen kan er schimmel in komen te staan. Als de zon schijnt als je wakker bent, spreid de slaapzak uit en laat de binnenkant lekker in de zon liggen. Een paar minuten zonlicht is voldoende om de slaapzak droog te krijgen.

# 7 Veeg schoon

De buitenschaal van een slaapzak is gemaakt van nylon stof. Dit houd je makkelijk schoon door hem af te vegen met een vochtige doek. Doe dit voordat je de slaapzak inpakt om te voorkomen dat er vuil op blijft zitten en dit de buitenste laag kan beschadigen.

# 8 Inpakken

Wanneer je de slaapzak in de beschermhoes stopt, vouw deze dan niet netjes op. Pak gewoon de slaapzak met één hand en gebruik de andere om de slaapzak vanaf het voeteinde geleidelijk in de zak te duwen.

# 9 Uithangen

De strakke beschermhoes is goed om de tas in op te bergen als je gaat kamperen. Als je weer thuis bent droog de slaapzak nog eventjes buiten de beschermhoes en geef deze zoveel mogelijk de ruimte. Gebruik bijvoorbeeld een hanger om hem thuis op te bergen of leg hem zonder hoes weg.  

# 10 Vieze geurtjes

De slaapzak kan gaan stinken als je er een heel seizoen in hebt gelegen of als deze in de buurt is geweest van een haardvuur of andere vieze geren buiten. Doop een watje in lavendelolie en stop deze in de slaapzak. Dit zorgt ervoor dat alle vieze geurtjes weer verdwijnen. Als je slaapzak echt vies is, zou je kunnen overwegen om deze te wassen, maar doe het niet te vaak.

#11 Hang droog (tip vezelzak!)

Als je vezelslaapzak enorm stinkt, en je hebt al het mogelijke geprobeerd, kun je ervoor kiezen om hem te wassen. Volg de instructies op het wasetiket. Als je hem hebt gewassen, wring hem niet uit. Hang hem in plaats daarvan uit en geef hem voldoende tijd om te drogen. Voor een vezel en donzen slaapzak geldt altijd: niet bleken, uitwringen of strijken.

#12 Milde was (tip donszak!)

Het is een mythe dat je een donzen slaapzak niet kunt wassen. Gebruik een zeer milde of donzen machinewas op 30°C. Doe hem daarna in de droogtrommel op een hele lage temperatuur. Gooi er een paar tennisballen bij om de slaapzak pluizig te houden.

Bekijk hier alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

spatie

Klik hier voor meer informatie over de temperatuur van een slaapzak

Of lees onze blog over welke slaapzak je eigenlijk moet kiezen

Saravan
Getagd: Slaapzakken