Reisvaccinaties, je zou ze eenvoudigweg vergeten. Tijdens je reisvoorbereiding vragen immers al genoeg andere zaken je aandacht. Toch kunnen reisvaccinaties je een hoop ellende besparen!

Waarom zijn vaccinaties belangrijk?

Vaccinaties zorgen ervoor dat ons lichaam zichzelf beter beschermt tegen infectieziekten. Door het vaccin worden er antilichamen aangemaakt die ons afweersysteem versterken. Bepaalde (reis)vaccinaties beschermen het lichaam levenslang tegen infectieziekten. Andere inentingen moeten regelmatig herhaald worden.

Vaccinaties, verplicht en aanbevolen

Reisvaccinaties zijn er in twee soorten: verplicht en aanbevolen. Sommige landen stellen bepaalde reisvaccinaties verplicht. Meestal doen landen dat om de eigen bevolking te beschermen tegen infectieziekten die reizigers uit het buitenland met zich mee kunnen brengen naar het land van bestemming. Er hoeft in deze gevallen lang niet altijd een gezondheidsrisico voor de reiziger te bestaan. Een voorbeeld van een vaccinatie die vaak wordt gesteld in het buitenland is een inenting tegen gele koorts.
 
Aanbevolen vaccinaties zijn vooral bedoeld om de reiziger te beschermen tegen infectieziekten die in een bepaald land voorkomen. Reizigers zijn hier vaak helemaal niet, of niet in voldoende mate tegen ingeënt in hun land van herkomst. Meestal komt dat omdat de ziekten in het eigen land niet voorkomen. Het kan ook zo zijn dat een infectieziekte in je eigen land wel voorkomt, maar dat je hier in het verleden al afdoende tegen bent gevaccineerd. Bekijk hier welke inentingen voor jouw land van bestemming worden aanbevolen

Vergoeding zorgverzekeraar

In veel gevallen vergoeden zorgverzekeraars je reisvaccinaties gedeeltelijk of helemaal. Deze inentingen worden meestal gedekt met een aanvullende verzekering.
Jenny Vrins
Getagd: Handige weetjes