Nadat op het vliegveld van Heathrow vloeibare explosieven werden ontdekt, zijn in 2006 de regels aangescherpt voor wat betreft de vloeistoffen die je in je handbagage mag meenemen. Sindsdien wordt er strenger gecontroleerd op de hoeveelheid en aard van de meegenomen stoffen, maar ook op andere voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers en bemanning.

 Omdat niet iedereen de regels uit z’n hoofd kent, gebeurt het nog vaak genoeg dat mensen iets meenemen in de handbagage wat niet mee mag aan boord. Er is hiervoor een hele lijst opgesteld. Deze lijst wordt de Lijst Verboden Goederen Handbagage genoemd.

 Vloeistoffen en gels in de handbagage mogen alleen mee onder bepaalde voorwaarden:

-        vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100ml;

-        verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal 1 liter;

-        elke persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje;

-        medicijnen en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan.

 

Voor de vloeistoffen die je wilt meenemen aan boord bestaan sets van kleine hervulbare reisflesjes van 50 tot 100 ml. Hier doe je kleine porties in; de rest kan eventueel mee in je grotere koffer in het ruim.

 Bekijk al onze Reisflesjes

 Als je medicijnen nodig hebt tijdens de vlucht moet je een apothekersverklaring bij je hebben. Babyvoeding boven de 100 ml is toegestaan mits je met een baby reist. Gekookt water om babyvoeding mee te mengen is boven de 100 ml niet toegestaan. Hier kan in het vliegtuig echter meestal om worden gevraagd. Een kind vanaf 2 jaar heeft dezelfde bagagerechten als een volwassene. Een baby t/m 1 jaar heeft geen recht op eigen kilo’s bagage. De bagage van deze baby moet binnen dat van de ouder(s) vallen. Extra mag je bij je handbagage een jas, camera of een verrekijker, boeken, een draagtas voor een baby en orthopedische hulp meenemen.

 Na paspoortcontrole kun je op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds aankopen doen. Alle vloeistoffen, gels en spuitbussen die je na de douane koopt worden verpakt en verzegeld. Let op: dit zegel is maar één dag geldig. Als je op een volgend vliegveld moet overstappen, mag je het zegel niet verbreken tot je op je eindbestemming bent aangekomen.

 Al deze regels gelden in alle 25 landen van de Europese Unie. De regels gelden ook in Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Kosovo en Albanië. In de Verenigde Staten en Canada gelden vergelijkbare regels voor handbagage. Voor alle andere landen gelden er andere regels, houd hier rekening mee.

jenny VRINS