Wat mag er aan handbagage mee aan boord? En welke afmetingen en gewichten zijn dan toegestaan? Wij hebben de regels van de meest bekende (voornamelijk Nederlands meest gebruikte vliegtuigmaatschappijen) voor je op een rijtje gezet en deze met elkaar vergeleken.

Prijsvechters v.s. duurdere maatschappijen

Heb je een ticket geboekt bij een prijsvechter? Dan mag een rolkoffer vaak niet zomaar gratis mee als handbagage. Bij maatschappijen zoals Easy Jet, Norwegian, Ryanair, SunExpress, Vueling en Wizz air mag je alleen gratis een klein accessoire meenemen, voor een handbagage koffer moet je bijbetalen. Vergeet je deze bij te boeken? Dan kan je boete al gauw oplopen tot €80,-. Als je tijdens het boeken van je vlucht de optie groot handbagage toevoegt kost dit minder dan wanneer je dit later nog wilt doen. Bedenk dus van tevoren goed wat je allemaal mee wilt nemen op je vakantie. Ook hangt de prijs van de handbagage samen met welk seizoen het is. Hetzelfde koffertje in de vakantieperiode kan meer kosten dan in het laagseizoen. Soms lopen de prijzen zo op dat het inchecken van ruimbagage goedkoper is dan het bijboeken van een handbagagekoffer.

Bij de grotere maatschappijen is vaak een groot handbagage wel gratis toegestaan. Houd er rekening mee dat er een verschil kan zijn in de afmetingen en het maximale gewicht van deze handbagage per maatschappij. Bij Corendon en Pegasus mag je alleen een groot handbagage gratis meenemen en is een klein handbagage weer niet toegestaan.

Bekijk hier onze handbagage koffers

Wat is het verschil in klein handbagage en groot handbagage?

Wat is het verschil nu eigenlijk van alle soorten handbagage? Handbagage is er in alle soorten en maten. Dat komt omdat elke passagier een andere voorkeur heeft in tassen en koffers.

Over het algemeen is een klein stuk handbagage een accessoire zo groot als een handtas, laptoptas of kleine rugzak. Deze moet onder de stoel voor je passen. Hier kun je niet zo heel veel in kwijt en bovendien wordt je zitplaats met een klein handbagage onder je voeten nog compacter.

Onder grotere handbagage vallen weekendtassen en kleine rolkoffers die boven je stoel in het bagagevak van het vliegtuig komen te liggen. Een handbagage rolkoffer kun je in verschillende materialen kopen, zo heb je harde koffers en zachte koffers. Een weekendtas is ook in vele formaten en varianten te verkrijgen, eentje met bijvoorbeeld handvaten of een die je op je rug kunt dragen. Ook een grote handtas is geschikt als groot handbagage als de afmetingen van het stuk maar binnen de maximale handbagage afmetingen van de maatschappij vallen.

Wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze in de aanschaf van een koffer. Het loont de moeite om dit overzicht door te nemen alvorens je een koffer bij ons aankoopt. Je kunt dan in ieder geval even kijken of de handbagage koffer of reistas die je op het oog hebt de juiste afmetingen heeft voor de maatschappij waarmee jij jouw reis geboekt hebt.

Overzicht afmetingen, gewicht en prijzen handbagagekoffer per luchtvaartmaatschappij 2024*

*Prijzen en afmetingen kunnen continue aangepast worden door de vliegtuigmaatschappijen. Bekijk altijd even de website van de desbetreffende maatschappij voor uitgebreide informatie en actuele prijzen.

 

Maatschappij

Grote handbagage gratis mee?

Max. afmeting in cm

Gewichtslimiet

Kleine handbagage gratis mee?

Brussels Airlines

v

55 x 40 x 23

8 kg

v

Corendon

v

55 x 40 x 25

8 kg

-

Easy Jet

€16 - €64

56 x 45 x 25

15 kg

v

Iberia Express

v

56 x 40 x 25 

10 kg*

v

ITA

v

55 x 35 x 25 

8kg

v

KLM

v

55 x 35 x 25 

12 kg*

v

Lufthansa

v

55 x 40 x 23

8 kg

v

Norwegian

€24,-

55 x 40 x 23 

10 kg*

v

Pegasus

v

55 x 40 x 20 

8 kg

-

Ryanair

€12 - €72

55 x 40 x 20 

10 kg

v

SunExpress

€20

55 x 40 x 23 

8 kg

v

Transavia**

v

55 x 35 x 25 

10kg*

v

TUI

v

55 x 40 x 20 

10 kg

v

Vueling

€40 - €118

55 x 40 x 20

10 kg

v

Wizz Air

€36 - €100

55 x 40 x 23 

10 kg

 v

 

*Maximumgewicht voor alle handbagage samen.

**Als je nu boekt en vanaf April vliegt moet je ook bijbetalen voor de groot handbagage.

 

Peildatum: 1 februari 2024

Saravan