Wil je een goede nachtrust tijdens je avonturen in de buitenlucht? Slaapmatten bieden de perfecte oplossing voor een comfortabele rust tijdens kampeertrips, backpackavonturen of zelfs voor overnachtingen in de ongerepte natuur. Ze zijn ontworpen om je lichaam te ondersteunen, je warm te houden en je te beschermen tegen ongemakken die kunnen ontstaan door oneffen terrein. Maar welke slaapmat heb je eigenlijk nodig? Matten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Elke mat heeft weer zijn eigen voordelen.

Verpakking en gewicht

Onze slaapmatten worden geleverd in compacte verpakkingen en zijn door het gebruik van innovatieve technologie (ultra)lichtgewicht en daarom perfect voor onderweg. Ze zijn gemakkelijk op te bergen in je rugzak of reistas, zonder veel ruimte in te nemen. 

We kunnen de slaapmat verpakkingen en gewichten eigenlijk in twee verschillende soorten opdelen. Wij hebben slaapmatten die zich volledig vullen met lucht en daardoor tot een heel klein pakket op te rollen zijn. En we hebben slaapmatten die aan de binnenkant schuim bevatten. Deze zijn meer comfortabel om op te liggen maar kunnen minder klein verpakt worden.

Voorbeeld van slaapmat gevuld met schuim:

Wil je extreem lichtgewicht en klein bepakt op reis dan zijn de slaapmatten die zich volledig vullen met lucht een goede optie. Ben je op zoek naar meer comfort en ligruimte, en mag de afmeting van de verpakking wat groter zijn, dan zijn de slaapmatten met schuim ideaal.

Het merk dat absoluut de boventoon voert in extreem lichtgewichte slaapmatten die heel klein verpakt zijn is het merk Therm-a-Rest. De gewichten van deze slaapmatten zitten tussen de 0,37kg en 0,96kg. Daarnaast hebben we ook enkele slaapmatten van Highlander die met hun gewicht absoluut niet onder doen aan die van Therm-A-rest. Deze matten zitten met hun gewicht tussen de 0,48kg en 0,55kg, dat extreem lichtgewicht is, maar hebben wel een lagere R waarde dan de Therm-A-Rest slaapmatten. De slaapmatten van Sea to Summit zitten iets hoger in hun gewicht omdat deze ook schuim bevatten. Hier gaat het gewicht van 0,65kg tot 2,63kg.

Voorbeeld van verpakking Therm-A-Rest slaapmat:

enter

Extreem lichtgewicht slaapmatten tussen 0,37kg en 0,96kg en klein verpakt

Comfort slaapmatten tussen 0,65kg en 2,6kg en iets groter verpakt

R-waarde

De R-waarde is een eenheid van thermische weerstand die wordt gebruikt om de isolatie-eigenschappen van verschillende materialen te vergelijken. Een hogere R-waarde betekent een grotere isolerende eigenschap van het materiaal. 

*Let op: de comfortemperatuur van een slaapzak is gebaseerd op basis van de combinatie met een slaapmat die een R-waarde van 3,9 heeft. 

R-waarde slaapmat

Temperatuur

Seizoen

Situaties

1 - 1,5

Tot 7 graden

Voorjaar, zomer, herfst

Kamperen in Nederland

1,5 - 2,5

Tot 2 graden

Voorjaar en herfst

Kamperen in het voorjaar

2,5 - 4,5

Tot -11 graden

Alle seizoenen

Winter of zomer kamperen

4,5 - 6,0

Tot -17 graden

Strenge winters

Alpinisten, bergbeklimmers en koude vakanties

6,0 - 11,0

-17 tot -61 graden

Extreme winters

Extreem koude expedities

 

Lengte en breedte

Onze slaapmatten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes, variërend van compacte en lichtgewicht modellen voor individuele reizigers tot ruimere en langere maten voor koppels of mensen die meer bewegingsruimte wensen.

Er zijn diverse aanduidingen voor de lengte en breedte van onze modellen slaapmatten. In ons assortiment kun je kiezen uit een eenpersoonsslaapmat, een brede eenpersoonsslaapmat (Wide) en een tweepersoonsslaapmat.

Daarnaast kun je kiezen uit diverse lengtes. De Regular slaapmatten hebben allemaal een lengte van ongeveer 183cm. Ben je groot en heb je daarom een langere mat nodig dan kun je kiezen voor een Large model, deze zijn tussen de 196cm en 198cm.

Voorbeeld slaapmatten lengte en breedte:


Van links naar rechts: Eenpersoons, eenpersoons wide en tweepersoons.

Dikte

Ook worden slaapmatten in diverse diktes gemaakt. De dikte van een slaapmat zegt niets over de R waarde, het zegt iets over het ligcomfort. Onze matrassen gevuld met lucht zijn 5 tot 10cm dik. Onze schuimmatrassen zijn tussen de 8 en 10cm dik.

Opblaasbaar

Wil je jouw slaapmat handmatig opblazen tot jouw gewenste hardheid? Of kies je voor gemak en wil je liever een zelfopblaasbaar matras? Welke optie je ook kiest, tegenwoordig hebben bijna alle ventielen een inrichtingsinflatie waardoor je luchtbed zich niet weer volzuigt zodra je deze leeg laat lopen.

Als je kiest voor een handmatig opblaasbare mat dan heb je keuze uit verschillende ventielen. Deze ventielen hebben nagenoeg dezelfde werking:

Met een WingLock-ventiel blaas je je mat razendsnel op. Door aan de vleugels van de WingLock-klep te draaien, ontsnapt de lucht en kan de mat snel worden geleegd dankzij de grotere opening. Bovendien kun je heel gemakkelijk een klein beetje leeglopen als je een iets minder harde mat wilt.

Het TwinLock-systeem heeft twee ventielen: één alleen voor het opblazen, één alleen voor het laten leeglopen van de mat. Als je haast hebt, open dan de out-klep volledig - en de lucht ontsnapt veel sneller dan met een klassiek ventiel.

Onze zelfopblaasbare matrassen hebben een Flip over-multifunctioneel ventiel. Deze zorgt voor snel en gemakkelijk opblazen en leeg laten lopen. Daarnaast kun je ook met dit ventiel de luchtdruk heel handig afstellen.

Voorbeeld Flip over-multifunctioneel ventiel:

Model

De meeste slaapmatten in ons assortiment hebben over de breedte luchtbanen lopen in plaats van over de lengte. Wij hebben hiervoor gekozen omdat je lighouding op de slaapmat dan het meest stabiel is t.o.v. banen in de lengte. Dit geeft dus extra slaapcomfort en de kans dat je van je mat afvalt is hierdoor erg klein.

Saravan