Vorm van de slaapzak

Spatie
De vorm van een slaapzak zegt veel over zijn prestaties. Het kiezen van de juiste vorm bepaalt hoe comfortabel je zult zijn wanneer je de slaapzak gebruikt. Hier zijn de drie basisvormen en hun voor- en nadelen.

Spatie

Mummie

De mummievormige slaapzak heeft de beste isolatie gewichtsverhouding omdat het je lichaam stevig afdicht en is daarom thermisch het meest efficiënt. De mummievorm geeft de meeste warmte vanwege vorm, maar heeft ook de minste interne ruimte.

Ei

Wie wat extra ruimte wil, maar ook een technische slaapzak wil die is ontworpen om zwaar weer te verslaan, dan is de eivormige slaapzak de juiste keuze. Niet zo nauwsluitend als een mummievormige slaapzak, maar veel beter isolerend dan een rechthoekige slaapzak.

Rechthoekig

De rechthoekige slaapzak is ruim en comfortabel. Het biedt extra ruimte voor wie graag beweegt in de slaapzak. Vele rechthoekige modellen hebben rondom een ritssluiting waardoor je hem ook kunt gebruiken als deken. Ook hebben sommige de mogelijkheid om er een tweede slaapzak aan vast te ritsen.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl 

Spatie

Constructie

Spatie
De constructie van de slaapzak bepaalt hoe de vulling op zijn plaats wordt gehouden en hoe gelaagd de slaapzak is. Dit bepaalt hoe goed de vulling isoleert en in welk klimaat de slaapzak kan worden gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende constructies.

Spatie

Doorgestikt

Het meest eenvoudige ontwerp voor een slaapzak is een doorgestikte constructie. De shell en voering zijn direct aan elkaar gestikt zodat er dichte kamers worden gecreëerd waarin de vulling wordt geplaatst.

H-doos

De H-box, H-kamer, Box Wall Construction of Baffled Box Construction is verdeeld in verschillende kamers met verticale zijwanden om de isolatie op zijn plaats te houden en koude delen te voorkomen. Dit zorgt voor een uniforme isolatiedikte door de hele slaapzak.

S-doos

Een schuine wandconstructie, Slant Box of Slanted Wall Construction creëert een moeilijkere weg voor de warmte om door de relatief lage isolatiedichtheid van de zijmuur te ontsnappen. Dit verbetert de thermische efficiëntie van de slaapzak meer dan bijvoorbeeld de H-doos constructie.

Double Box

De Offset Double Box of versprongen Double Box heeft een dubbele doosconstructie waarbij de schotwanden ten opzichte van elkaar verspringen, bijna als een bakstenen muur, wat voor een zeer goede isolatie zorgt. Vaak wordt dit gebruikt voor slaapzakken met een grote hoeveelheid vulling – typisch voor extreme omstandigheden.

Triple box

De Offset Triple Box of Triple-Layer Sandwich is eigenlijk ontworpen als de Dubbele Box wandconstructie, maar dan met een extra laag. De derde laag geeft een unieke isolatie door het volume en de temperatuur naar een hoger niveau te tillen. Meest geschikt om in te slapen in de extreme kou.

Buisconstructie

Met de buisconstructie waarbij de kamers in de lengterichting lopen, wordt de lucht gelijkmatig verdeelt door de slaapzak en zorgt voor een gelijkmatige isolatie in alle delen van de zak. Het houdt meer lucht vast, verhoogt de warmte distributie en vermindert de mogelijkheid om warmte te ontsnappen. Het resultaat is een 3-dimensionale loft-optimalisatie met een hoger thermisch rendement.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

Vezels versus Dons

Spatie
Kiezen welk type slaapzak je gaat kopen begint bij de keuze tussen de twee opties voor de vulling: een dons gevulde zak of een vezel gevulde zak. Elke vulling heeft zijn eigen voordelen.

 Spatie

Vezels

Vezelvulling is een synthetisch product gemaakt van polyester en is erg populair voor slaapzakken omdat het een zeer hoog isolatiegehalte heeft. Het is zeer duurzaam, het droogt snel en het vereist slechts een minimum aan onderhoud.

Eigenlijk worden tegenwoordig de meeste slaapzakken gemaakt met vezelvulling. Vezelvulling zorgt voor een slaapzak met een aangenaam en zacht gevoel gecombineerd met hoge elasticiteit en een zeer goede warmte-isolatie. Vezel vulling is bovendien zeer duurzaam, zelfs over lange termijn, en het vereist slechts een minimum van onderhoud.

Vergeleken met dons, een synthetische slaapzak vereist minder zorg bij het schoonmaken en opbergen. Verder, omdat synthetische vulling goedkoper is dan dons, koop je de slaapzak voor een relatief goede prijs.

Down Wool / Dons

Donzen slaapzakken zijn erg zacht met een uniek gewicht tot temperatuur verhouding. Dons is lichtgewicht en zorgt voor een kleine verpakking eenmaal opgeborgen. De donzen slaapzak is kwetsbaarder voor vocht en water en eist daardoor een strengere discipline met betrekking tot onderhoud. Dons heeft de beste warmte-gewichtsverhouding van alle isolatiematerialen omdat het gewoon ademt, beter dan elk ander materiaal. Daarnaast nemen dons en veertjes veel beter het vocht op dat uitgestoten wordt door je lichaam, verreweg beter dan andere materialen.

Dons is GEEN veren, want dons groeit op ganzen en eenden onder de veren. Het bestaat uit een bijna onzichtbare kern waaraan vele zachte haartjes zijn bevestigd. Aan deze haartjes zitten honderden minuscule weerhaakjes die ervoor zorgen dat alle donsjes in elkaar verweven zijn. Hierdoor vormen zich duizenden kleine luchtkamers die een groot volume warme lucht vasthouden én een barrière vormen tegen de kou van buitenaf. Het zijn deze luchtzakken, en niet het dons zelf, wat zorgt voor de fantastische isolatie.

De algemene vuistregel is hoe minder veren, hoe beter. Dit wordt gemeten als een percentage waarbij 90/10 betekent dat de mix minimaal 90% dons en 10% veren en andere deeltjes bevat.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

 Spatie

Stof voor slaapzakken

Spatie
De stoffen die wordt gebruikt voor slaapzakken zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: de buitenstof en de voering. Beide types moeten de vulling op zijn plaats houden, dus de dichtheid is vaak hoog.

Spatie

De schelp

De buitenstof van een slaapzak heeft typisch een hoge dichtheid om ervoor te zorgen dat de vezels of dons stevig op zijn plaats wordt gehouden. De stof van de schelp is daarom dikker en robuuster.

De voering

De voeringstof is het enige deel van de slaapzak dat direct contact heeft met je lichaam dus de voering is vaak dunner, lichter en daardoor zachter om het best mogelijke comfort te bieden. Over het algemeen optimaliseert de voeringstof het afvoeren van de transpiratie en de zachtheid van de slaapzak. 

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

Welk materiaal

Spatie
Nylon en polyester zijn beide lichtgewicht en duurzame synthetische stoffen die veel dezelfde eigenschappen delen, zoals gemakkelijk onderhoud en weerstand tegen kreukels, uitrekken, krimpen en schuren. Beide zijn van nature hydrofoob, wat betekent dat ze heel weinig water opnemen.

Nylon

Nylon is oorspronkelijk gemaakt als vervanging voor zijde en heeft over het algemeen een gladdere textuur dan polyester. Nylon heeft tegelijkertijd een zijdeachtige textuur, polyester voelt meer aan als een vezel. Hoewel nylon meer rekbaar is dan polyester het is nog steeds extreem duurzaam en wordt het over het algemeen ook beschouwd als een zeer sterke stof. In vergelijking tot polyester, nylon heeft een zeer goede weerstand tegen slijtage, schimmels, chemicaliën en zelfs meeldauw.

Nylon kan in zeer fijne kwaliteiten geproduceerd worden waardoor het mogelijk is om dons van nylongaren te maken tot 7D, wat extreem licht is.

Polyester

Polyester is een stevig en duurzaam materiaal. Het is sterk, het knispert en het is veerkrachtig, of het nu nat of droog is. Polyester is meer hittebestendig en UV resistent dan nylon. Het is ook iets meer sneldrogend dan nylon. Polyester stoffen neigen ook iets meer kreukherstellend te zijn dan nylon stoffen.

Ook al kan modern polyester behoorlijk zacht zijn en past het in sommige opzichten bij het nylon handgevoel, polyester is over het algemeen een ruwere stof dan nylon.

Katoen

Katoen is een zachte, pluizige vezel die groeit in een bol of beschermhoes rond de zaden van katoenplanten. De vezel wordt tot garen of draad gesponnen en gebruikt om een ​​zacht, ademend textiel te maken.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

Klik hier voor meer informatie over de temperatuur van de slaapzak

Of lees hier hoe je een slaapzak moet onderhouden

Saravan
Getagd: Slaapzak